Ballonvaren Limburg 077-3072173 over ballonvaren

      Ballonvaren Limburg

                          Gevestigd: Kievit 30, 5986 NG Beringe           e-mail: info@ballonvarenlimburg.nl

Home Wie zijn wij? Hoe gaat ballonvaren? Onze ballonnen Boekingen en prijzen Cadeaubonnen

                                                         

Waar en wanneer? 

In principe varen wij het gehele jaar. In de praktijk is dat echter niet zo omdat we afhankelijk zijn van seizoen en weersomstandigheden. De meeste vaarten worden doorgaans gemaakt in de periode van begin april tot begin november, wat niet wegneemt dat een ballonvaart in de winter ook zeer aan te bevelen is! Gedurende de gehele dag staan wij in direct contact met de Luchtvaart Meteorologische Dienst (LMD) op Schiphol. Op de dag dat de ballonvaart is gepland houden wij in de middag contact met de passagiers over het wel of niet kunnen doorgaan van de ballonvaart. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de heersende weerssituatie. Als het weer dusdanig is dat er een veilige vaart gemaakt kan worden, wordt er een tijd en juiste plaats van opstijgen met afgesproken. 

 

Kennismaking met ballonvaarder en crew

Vanzelfsprekend willen vrienden, familieleden en kennissen u bij het opstijgen een goede vaart wensen. Zij zijn daarom ook van harte welkom om het het avontuur eens van dichtbij mee te maken. Na aankomst op de opstijglocatie maakt u kennis met de piloot en de 3 crewleden die het ballonteam compleet maken. De piloot zal u precies uitleggen wat er allemaal te wachten staat en hoe het opbouwen van de ballon, de vaart, landing, etc. in zijn werk gaat.  

 

Opbouwen van de heteluchtballon.

Ongeveer een half uur voor aanvang van de ballonvaart gaat het ballonteam starten met het gereed maken van de heteluchtballon. Allereerst wordt de mand gevuld met gascilinders, navigatie-, radar-, en radioapparatuur en er wordt een brandertest gedaan. Hierna wordt de mand plat op de grond gelegd en wordt de ballon hieraan vast gekoppeld. De ballon wordt gevuld met koude lucht door middel van een ventilator. Als de ballon voor twee-derde deel gevuld is wordt door de piloot een grondige inspectie uitgevoerd. Daarna wordt met behulp van een brander de lucht in de ballon verwarmd. Als de ballon eenmaal rechtop staat kunnen de passagiers onder toeziend oog van van de piloot instappen. Nog even en uw droom komt uit... de ballonvaart kan beginnen! 

 

Tijdens de vaart

Gedurende de vaart zal de piloot u zoveel mogelijk informatie geven over het gebied waar u zich bevindt. De hoogten waarop gevlogen wordt zijn per ballonvaart  verschillend en hangen af van onder andere de weerssituatie en/of overig vliegverkeer. In vlieggebieden staat de piloot ook constant in contact met de verkeersleiding van de betreffende luchthaven. Roken en alcoholische drank in de lucht is niet toegestaan. Verzocht wordt wel het gebruik van mobiele telefoons te minimaliseren. Daarnaast staat de ballonvaarder in nauw contact met  onze volgauto, die uiteraard bij de landing meestal aanwezig is. Eventuele volgers worden geadviseerd achter onze volgauto te rijden.

De crew in onze volgauto zal ook diverse malen stoppen om de volgers de gelegenheid te geven om eventueel foto's te maken en/of te filmen. De vaart zal, afhankelijk van het gebied en weerssituatie, ongeveer een uur duren. Als de ballon is geland zal de crew altijd eerst kennis maken met de landeigenaar en vragen of er met de volgauto naar de ballon gereden kan worden. Volgers wordt gevraagd om pas na toestemming van de crew het terrein op te gaan.

Wij vertrouwen steeds op de bereidwillende medewerking van de landeigenaar en het is daarom van belang dat de goede relatie gehandhaafd blijft. Heel vaak is de eigenaar economisch afhankelijk van zijn land en dat dient te worden gerespecteerd. Als dank voor de gastvrijheid van de landeigenaren houden wij ieder jaar een loterij voor hen. Tien personen worden uitgeloot en ontvangen van ons een cadeaubon voor het maken van een ballonvaart.

 

Fotograferen en filmen tijdens de vaart

Voor het maken van luchtopnames (foto en/of film) zijn van overheidswegen restricties van toepassing. Ballonvaren Limburg en Hotballoon ballonvaarten beschikken over de benodigde vergunningen voor het maken van foto's en/of filmen vanuit de ballon. Indien er over gebieden wordt gevlogen waar op grond van deze vergunning geen luchtopnames gemaakt mogen worden, zal de piloot u daar op wijzen. Erg leuk is het om na de landing en afsluiting van de vaart nog foto's te maken.

 

Champagne en certificaat

Aan alles komt een eind. Zo ook aan het avontuur van de gehele avond. Daarom zorgen wij ervoor dat u ook thuis nog eens kunt nagenieten van deze avond met een leuke herinnering. Alle passagiers krijgen van de piloot na afloop van de vaart als aandenken een officieel certificaat. Hierop staan onder andere de gegevens van de ballon waarmee u heeft gevaren, plaats van het opstijgen en de landing, vluchtduur, etc. Onder het genot van een verfrissend koel glas champagne wordt nog gezellig nagepraat over de avond, waarop uw droom een werkelijkheid werd. 

 

Welke kleding?

Voor een ballonvaart is het niet noodzakelijk speciale kleding te dragen. Sportieve vrijetijdskleding voldoet uitstekend. Eenmaal in de lucht is, zoals vaak wordt verondersteld, het zeker niet kouder dan op de grond. Integendeel, omdat de ballon met zeer warme lucht (gemiddeld 100C) gevuld is, is de temperatuur in de mand vaak nog wat hoger dan aan de grond. Vermijd het dragen van nylon kleding omdat deze erg brandgevoelig is. Een paar stevige schoenen is aan te bevelen. Na de landing is het mogelijk dat u in een wat ruwer terrein terecht komt.

 

Veiligheid boven alles!

 Een veilige vaart is een geslaagde vaart is! Omdat het niet altijd mogelijk is om een definitief uitsluitsel te geven over het al dan niet door kunnen laten gaan van de  ballonvaart, kan het wel eens voorkomen dat de piloot op het allerlaatste moment besluit alsnog de ballonvaart te annuleren. Dit doet hij dan als gevolg van de heersende weerssituatie op de plaats van opstijgen. Niets is zo veranderlijk als het weer. Ondanks alle door ons uitgevoerde voorbereidingen op de dag van de ballonvaart is het weer de doorslaggevende factor die bepaalt of er gevaren kan worden. Wees gerust. Als de piloot beslist de ballonvaart niet door te laten gaan dan is dit altijd een juiste beslissing. Ons uitganspunt is dat U als passagier een leuke avond gaat beleven. Als de piloot dit niet kan garanderen, bijvoorbeeld vanwege te veel of te weinig wind, kans op regen, onweer of slecht zicht, dan zal er met u een nieuwe datum worden gepland.

U bent bij ons in veilige handen, ook bent u als passagier verzekerd, mocht er ondanks alle veiligheidsmaatregelen iets gebeuren. Wij hebben echter sinds ons bestaan nog nooit een aanspraak hierop hoeven doen!

 

Wist u dat...

Ballonvaren Limburg en Jan Hubers Ballonvaarten stellen veel eisen aan de kwaliteit en veiligheid van het ballonvaren. Als u met een van onze piloten een ballonvaart maakt bent u zeker van een geslaagde vaart. Er wordt uitsluitend gevaren met heteluchtballonnen die voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Alle ballonnen worden eens per jaar of minimaal een keer per honderd vlieguren uitvoerig gekeurd en onderhouden door een door de Inspectie Verkeer en Waterstaat, divisie Luchtvaart aangesteld/erkend keuringsbedrijf. Wij beschikken in iedere ballon over de meest geavanceerde apparatuur zoals communicatie- en navigatieapparatuur (luchtvaartradio, GPS, transponder, etc.) Onze piloten zijn allemaal in bezit van de benodigde vliegbrevetten en worden regelmatig onderworpen aan een strenge  medische keuring, zoals die wettelijk door de Rijksluchtvaartdienst is voorgeschreven. Ook zijn zij in het bezit van de status "Erkend Piloot". De Vergunning tot Vluchtuitvoering (VTV), uitgegeven door de Director of General Aviation), maken het compleet dat wij geheel zelfstandig het organiseren en uitvoeren van ballonvaarten kunnen realiseren!